Shit

Deze week zag ik een afbeelding van de hiërarchie van organisaties. Een organogram eigenlijk. Het plaatje gaf heel duidelijk weer hoe de verhoudingen in veel organisaties liggen. Het was natuurlijk het duidelijkst geweest om de afbeelding hier te plaatsen, maar omdat daar auteursrechtelijke nadelen aan kleven zal ik het voor u beschrijven. En doe daarmee een beroep op uw beeldend vermogen.

Organogrammen zijn meestal buitengewoon saai vorm gegeven: een hokje met de naam van de functie of functionaris met daaronder een harkje met de daaronder geplaatste functies of functionarissen.

Zo niet hier.

Dit organogram was vormgegeven als een boom, nog het meest vergelijkbaar met een leilinde in deze tijd van het jaar: onder elkaar geplaatste horizontale takken zonder blad.
Op de bovenste tak zat een grote vogel. De manager. Een boos kijkende vogel met een schoon verenpakket.
Op de tak eronder zaten vier vogels. De executives. Zij waren niet helemaal schoon. Omdat vogelpoep van de bovenste tak naar beneden valt waren er wat restjes op de schouders blijven plakken. Ziet u het al voor zich?

De zes vogels op de tak eronder bleken de afdelingsmanagers te zijn. Ontevreden loerden ze door de witte waas tussen de ogen van de hoeveelheid poep die van de twee bovengelegen takken naar beneden was gekomen. Op de onderste tak tenslotte zaten de medewerkers. Onnodig om uit te leggen dat de oorspronkelijke kleur van de vogels niet meer herkenbaar was.

Heeft u het beeld op uw netvlies?

De verklarende tekst bij het organogram luidde als volgt: “When the top level guys look down, they only see shit; when bottom level guys look up, they only see assholes…”

In één oogopslag is daarmee het organogram veel informatiever dan de standaard hokjes-met-harkjes. Met overtuiging roep ik hierbij dan ook alle organisaties op om voortaan in het jaarverslag “vogel-organogrammen” af te drukken. Niet alleen de hiërarchie wordt daarmee aangegeven, maar het type vogel, de gezichtsuitdrukking en de hoeveelheid shit vertellen de lezer in één oogopslag hoe de verhoudingen echt liggen. Dat is pas informatie waar de aandeelhouder iets aan heeft!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bedrijven, Organisatie-ontwerp, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s