Auto’s en vrouwen

Sinds een tijdje kom ik niet meer in een merkgarage waar het personeel in een auto van de zaak rijdt, maar in een kleine all-round garage op een dorp. Er werken maar een paar mensen; overduidelijk liefhebbers. De eigenaar werkt in de avonduren al jaren aan de restauratie van vooroorlogs staal en neemt af en toe een dag vrij om in zijn oldtimer een vers echtpaar te vervoeren. De monteur die mijn auto “doet” is ook liefhebber. Hij rijdt zelf in een Jaguar. Actueel model, in showroomconditie. Een sierlijke donkere carosserie, van binnen bekleedt met zacht beige leer. Prachtig ding. “Was ik maar automonteur”, dacht ik laatst toen hem voorzichtig zag inparkeren.

Waarom vertel ik dit? Twee weken geleden trof ik in het NRC een artikeltje over iemand die in Frankrijk in opspraak was geraakt. Er stond ook een foto bij van de reden van de ontstane rel. De foto toonde een grijze man die in Parijs gefotografeerd was naast een Porsche. Dat die auto van een vriend was deed niet zoveel ter zake: je laat je niet rondrijden in een Porsche, zo was de beschuldiging. Wat de man de das omdeed was dat het niet de eerste keer was: in 2006 was hij gesignaleerd in de auto van zijn vrouw. Een Jaguar.

Dat is eigenlijk wel bijzonder en geeft een mooi inkijkje in de werking van integriteit en beeldvorming: dat wat mijn automonteur bezit, mag een Franse economische topper en bijna presidentskandidaat nog niet eens een uurtje lenen. In een Jaguar gezien worden is al bijna goed voor een parlementaire enquete, en zowieso de doodsteek voor je politieke carriere. Hetzelfde artikel maakt gewag van het feit dat een andere fransman, president Sarkozy, vaak wordt bekritiseerd om zijn voorliefde voor Ray-Ban. Zo’n zonnebril kost honderd euro, maar kan dus een vermogen aan gedonder opleveren.

Twee weken na dat krantenartikel is de beeldvorming rond eerdergenoemde Fransoos weer een beetje bijgesteld. Aangescherpt, zo u wilt. Nee, kaltgestellt is eigenlijk het juiste woord. Dominique, want zo heet hij, zit sinds dit weekend vast in New York omdat hij niet alleen een voorliefde heeft voor mooie auto’s. Hij zou ook een voorliefde hebben voor vrouwelijk schoon. Op grond van het akkefietje met de auto’s is het goed mogelijk dat iemand hem pootje probeert te lichten; in een hotel je ontbijtje aanpakken in badjas heet dan al snel aanranding. Maar als de beschuldigingen waar zijn wacht een gevangenisstraf van maximaal 74 jaar. Tsja, moet je maar met je p…. overal vanaf blijven.

Met veel belangstelling volg ik hoe dit gaat aflopen. Mijn tip voor vandaag laat zich raden. Als u iets moois ziet: kijk de andere kant op en ren hard weg! Succes!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s