Goede interculturele manieren

Zollverein

Heel af en toe duw ik ’s morgens de televisie aan tijdens het knopen van overhemd en het strikken van de stropdas. Om even te zien wat ik ’s nachts gemist heb. Zo ook vanochtend. Vandaag koos ik voor Morgenmagazin, een prettig (Duits) ochtendprogramma met een mix van actualiteit, economie, sport en nuttige verstrooiing.

Het ging over Nederland. Logisch, het was de laatste dag van een vierdaags staatsbezoek dat een belangrijk deel van de koninklijke familie aan Duitsland bracht. Beatrix werd niet geinterviewd, wel een andere min-of-meer bekende Nederlander: Reinildis van Ditzhuyzen, een zelfverklaard deskundige op het gebied van koningshuis en  goede manieren.

Nu houd ik van goede manieren, maar daar hoort ook bij dat je niet jokt. Mevrouw van D. verklaarde op de Duitse televisie dat “alle” Nederlanders “altijd” de automatiek bezoeken, daar een stuk vlees uit de muur halen en dat op straat opeten. Voor zover men in Duitsland toch al niet wist dat de Nederlanders een betrekkelijk bot en ongemanierd volkje vormen is het toch fijn dat een “deskundige” uit Nederland dat op televisie komt bevestigen.

Nu weet ik ook wel dat de Febo nog niet uitgestorven is in ons land en dat er ook nog tankstations zijn waar je een gehaktbal uit de muur kunt halen, maar als je dat bestempeld als nationaal kenmerkend consumentengedrag heb je de afgelopen dertig jaar toch in een andere wereld geleefd. Met zulke deskundigen is het exportbevorderende karakter van het staatsbezoek een stukje genivelleerd en zelf durf ik mij de komende tijd ook niet op mijn “Stützpunkt” in Essen te vertonen.

Overigens een uitstekende keuze van de koninklijke familie om vandaag Zeche Zollverein in Essen te bezoeken. Ik hoop wel dat Maxima en Beatrix bij gebrek aan een automatiek daar nog even een Currywurst verorberd hebben om te laten zien dat onze culinaire manieren wél goed bij die van onze Oosterburen passen; alle Duitsers eten immers altijd alleen maar Currywurst…

Als u zaken wilt doen in Duitsland heeft u na dit staatsbezoek en het televisieoptreden dus al een extra achterstand: de Duitse zakencultuur is immers wat formeler dan in Nederland. Een paar tips om uw Febo-gewoonte te compenseren:

– Bereidt u goed voor en zorg dat u tot in detail weet waar u het over heeft; dat doet uw gesprekspartner ook.

– Houdt u het formeel en zakelijk; begin niet met tutoyeren en breek het ijs niet met uw familiaire beslommeringen.

-Wees exact, zowel in uw onderbouwing (cijfers!) als in planning. In Nederland starten we nog wel eens een project waarbij we het einddoel en de richting afspreken en de rest onderweg op zijn plek valt; in Duitsland stippelt men de hele weg in detail uit alvorens van start te gaan.

-Kom uw afspraken na, tijdig en volledig.

-Als het serieus wordt: laat uw marketingcommunicatie verzorgen door een native die beide culturen begrijpt. Dat geldt ook voor uw juridische ondersteuning. Ik heb wel adressen voor u.

Als u zich hieraan houdt bent u al een eind op weg: Viel Erfolg!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s